1

PhDr. Pavel Douša, Ph.D. přednášel o muzejnictví pro „Včelu Čáslavskou“

Čáslav – „Muzea v 21. století“ byl název přednášky historika, muzejníka a pedagoga Pavla Douši pro Muzejní a vlastivědný spolek „Včela Čáslavská“ na Nové scéně Dusíkova divadla. Kromě členů spolku se přednášky zúčastnili posluchači z řad veřejnosti.

Posluchači se dozvěděli, jaké zajímavé expozice na svých cestách viděl a do jaké míry se jimi inspiruje při tvorbě nových expozic. PhDr. Pavel Douša, Ph.D. je totiž ředitelem pobočky Národního zemědělského muzea na Kačině. Je zároveň i náměstkem generálního ředitele pro muzeologii, a právě proto si vybral jako téma přednášky „Muzea v 21. století“. Pavel Douša je absolventem Filozoficko – přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě. V dalším studiu se specializoval na české a československé dějiny. Je členem Muzeologické komise Asociace muzeí a galerií ČR a Komise pro muzejní pedagogiku.

Doktor Douša seznámil posluchače s historií, současností a především budoucností českého i světového muzejnictví. Mohlo by se zdát, že muzejnictví je nezáživné. Prezentace světových a českých muzeí, některá navštívil přednášející osobně, však svědčí o opaku. Dlouhý potlesk a ještě delší diskuse, která trvala téměř stejně dlouho jako vlastní přednáška, svědčili o úspěchu přednášky. A dobrá zpráva na závěr? Pavel Douša pozval členy spolku a veřejnost na návštěvu Národního zemědělského muzea na Kačině!

Video: https://www.youtube.com/watch?v=T1SvxeyZfB4

Text a foto Vladimír Havlíček

12 10 15 DSCN4132 DSCN4141 DSCN4145 DSCN4152