2

„Žabaře“ Zdeňka Špinara si připomněli v Čáslavi

Čáslav – Výročí úmrtí rodáka a „žabaře“ Zdeňka Špinara si v srpnu připomínají v Čáslavi nejen fandové paleontologie.

Prof. RNDr. Zdeněk Vlastimil Špinar, CSc. se narodil 4. dubna 1916 v Čáslavi a zemřel 14. srpna 1995 v Prysku u České Kamenice. Byl významným českým paleontologem, proslavil se především jako specialista na fosilní obojživelníky, zejména žáby. Paleontologii obojživelníků a jejich evoluci věnoval celý profesní život.

Na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze vychoval několik generací paleontologů se zaměřením nejen na obratlovce, ale i bezobratlé. Spolupracoval s Josefem Augustou a především s akademickým malířem Zdeňkem Burianem. Jejich obrazy dinosaurů a brontosaurů si ze školních lavic pamatujeme snad všichni.

Napsal řadu knih populárně vědeckého zaměření a několik objemných vysokoškolských učebnic. Přispíval do odborných časopisů celého světa. Celý život zůstal čáslavským patriotem a na své rodiště byl náležitě hrdý. Rád se vracel na abiturientské srazy čáslavského gymnázia, které absolvoval před válkou.

Jeho rodný dům v Pražské ulici byl zbourán začátkem sedmdesátých let minulého století, stával zhruba naproti dnešní restaurace Bílá růže. Celý život byl vyznavačem skautingu, toto hnutí formovalo jeho postoje, především vlastenectví.

Zdeněk Špinar byl celosvětově uznávaným odborníkem ve svém oboru. V Čáslavi, ovšem kromě odborné veřejnosti, upadl v zapomnění. Napravme to a vzpomeňme na nejznámnějšího českého „žabaře“ z Čáslavi!

Vladimír Havlíček

1 prof. Špinar DSCN9379 DSCN9391 2