12

Cantica hrála v Lochách pro „Včelu Čáslavskou“

Lochy/Čáslav – Tradiční adventní koncert v kostelíku sv. Bonifáce v Lochách uspořádal pro členy spolku a širokou veřejnost Muzejní a vlastivědný spolek „Včela Čáslavská“.

S duchovní hudbou vystoupil kutnohorský soubor Cantica, vedený doktorem Štěpánem Kafkou. Posluchače přivítala jednatelka spolku doktorka Drahomíra Nováková. Připomněla úspěšné akce spolku v uplynulém roce, především instalaci informačního panelu právě o kostelíku sv. Bonifáce v Lochách. „Děkuji paní Karpíškové, dobré duši Lochů, bez které by tento koncert nemohl proběhnout. A hlavně souboru Cantica, s kterým je náš spolek personálně provázán. Náš starosta, doktor Filip Velímský,  je totiž jedním z členů souboru,“ dodala doktorka Nováková.

Sváteční slovo pronesl profesor Petr Charvát, bývalý starosta a čestný člen „Včely Čáslavské“. Profesor Charvát zavzpomínal: „Před třiatřiceti lety jsem na pozvání místního archeologického ústavu navštívil Cejlon. Náhodně jsem tam mluvil s mladíkem, asi dvacetiletým. Už ani nevím, o čem jsme si povídali, není to důležité. Ale při našem loučení mi řekl, že se za mě bude modlit. Nechci otevírat kontroverzní témata, ale v poslední době si na toho mladíka občas vzpomenu. A říkám si. Kdyby k nám utekl před válkou, dokázali bychom se za něj pomodlit, jako to udělal on? A hlavně, pomohli bychom mu? Odpovězme si každý upřímně, pravdivě na tuto otázku. Já jsem si při položení této otázky vzpomněl na biblickou větu, starou přes dva tisíce let.“ A jak zní ta věta? „Jedni druhých břemena neste,“ ukončil sváteční slovo emeritní starosta „Včely Čáslavské“.

Výtěžek z dobrovolného vstupného bude již tradičně věnován na opravu kostelíku sv. Bonifáce. Všem, kteří se zasloužili o zorganizování této tradiční akce, patří poděkování. Všechny přítomné zasáhl nejen hudební, ale také duchovní prožitek, umocněný duchovní hudbou souboru Cantica. K dobré pohodě a pocitu pospolitosti přispělo také komorní prostředí kostelíku, ale především setkání lidí s dobrým srdcem.

Vladimír Havlíček

DSCN9431 13 6 doktorka Drahomíra Nováková 5 profesor Petr Charvát 2 DSCN9412