2

Doktor Lubor Smejtek přednášel v Čáslavi o kanibalismu v době bronzové

Doktor Lubor Smejtek přednášel na pozvání Muzejního a vlastivědného spolku „Včely Čáslavské“. Téma nebylo na první pohled příliš lákavé, pojednávalo o kanibalismu našich předků. Přednáška se konala ve výstavní síni na náměstí Jana Žižky z Trocnova, ve spolupráci s Městským muzeem a knihovnou Čáslav.

PhDr. Ing. Lubor Smejtek, Ph.D. je dlouholetý pracovník Ústavu archeologické památkové péče středních Čech. Specializuje se na archeologii doby bronzové. V Čáslavi přednášel o mladší době bronzové, tedy o období 1300 až 1000 let př. n. l. Doktor Smejtek se narodil 2. února 1957 ve Slaném, vystudoval VŠE v Praze a archeologii na filozofické fakultě UK v Praze. Prováděl řadu terénních výzkumů, publikuje, přednáší, učí. Vedl několik rozsáhlých záchranných výzkumů v Praze a širším okolí a právě o vykopávkách v Kněževsi, které proběhly na ploše deseti hektarů, pojednávala velká část přednášky.

A jaká je odpověď na otázku „lidožrouti v době bronzové, mýtus nebo běžná realita?“ Odpověď není jednoznačná, což v archeologii není nic mimořádného. Vykopávky zaměřené na toto téma prováděl již Jindřich Matiegka. Na nalezených lidských kostech objevil stopy po štípání, které vysvětlil jako důkaz antropofagie, tedy kanibalismu. Podle jeho názoru se pojídaly veškeré části těla, byli pojídáni příbuzní i nepřátelé, preferováni byli mladší jedinci.

Podle doktora Smejtka je to ale otázka interpretace provedených výzkumů. Kanibalismus provází lidstvo po celou historii. Důvodem “lidožroutství“ může být rituál, boj o přežití v době hladomoru, či psychická nemoc. Doktor Lubor Smejtek téma shrnul: „Lidé jsou stejní. V minulosti i dnes. A přestože jsme nalezli kosterní důkazy o kanibalismu, vyskytuje se tento fenomén v minulosti se stejnou frekvencí jako dnes.“

Vladimír Havlíček

30 22 20 15