Listopad nabízí zajímavá témata

Milovníci historie si v tomto měsíci přijdou na své. Včela Čáslavská, Městské muzeum a knihovna a Spolek rodáků a přátel pořádají hned tři přednášky.

Ve středu 9. 11. v 17 hodin opět uvítáme pana profesora Petra Čorneje. V městské knihovně  vystoupí s přednáškou o Karlu IV. Poslal nám k ní následující anotaci: Císaře Karla IV. vnímá většina lidí jako dokonalého vládce i poněkud neživotnou ikonu. Ačkoliv není snadno proniknout s odstupem sedmi století do nitra jeho osobnosti, pokusí se přednáška odpovědět na otázky, jaký byl Karel člověk, jaký byl jeho citový i rodinný život a jak vnímal sám sebe a své místo ve světě.

Hned následující den ve čtvrtek 10. 11. od 17 hodin vystoupí v aule čáslavského gymnázia dr. Vojtěch Šustek z Archivu hlavního města Prahy s přednáškou o parašutistovi Františku Pavelkovi a jeho koudelovských spolupracovnících. Pořadatelem je Klub rodáků a přátel Čáslavi.

Téma listopadové přednášky organizované naším spolkem je také nanejvýš zajímavé. Dr. Hana Brzobohatá, pracovnice Archeologického ústavu AV, v. v. i.,  se dlouhodobě zabývá lidskými kosterními pozůstatky. Její přednáška na toto téma se koná v úterý 15. 11. od 17 hodin ve výstavní síni na náměstí.