1

Výstava „Čáslav za II. světové války“.

Ve středu 1. dubna Městské muzeum a knihovna Čáslav zahájili muzejní sezónu výstavou „Čáslav za II. světové války“. Výstava byla v budově muzea v Husově ulici zahájena vernisáží, vlastní výstava potrvá až do 13. září 2015.

Po hudební produkci manželů Jeriových zahájil vernisáž magistr Jiří Žaloudek. Popsal situaci na Čáslavsku na konci druhé světové války, vše dokumentoval na vystavených dobových fotografiích a dalších originálních artefaktech z doby osvobození Čáslavi. Čáslav byla osvobozena Rudou armádou, pan Tomáš Hnátek promítal krátký film s unikátními záběry k tomuto tématu. Ve filmu byla zachycena atmosféra při průjezdu Rudé armády, Čáslaváci srdečně vítali své osvoboditele. Sovětským vojákům a československému odboji jsme vděční za osvobození od fašismu a nacismu, bylo také připomenuto osvobození západních Čech vojáky americkými.

Pro navození atmosféry válečných let zaměstnanci muzea podávali tzv. „válečné kafe“, to je káva z upražených a namletých žaludů. Nutno konstatovat, že nebyla vůbec špatná. Dobrá nálada z „válečného kafe“ na chvíli ustoupila do pozadí, když bakalář Filip Jerie zahrál na vystavenou flétnu Hitlerovy mládeže Hitlerjugend kousek vojenského fašistického pochodu. „Z toho jde až mráz po zádech,“ vyjádřil pocity přítomných jeden z návštěvníků.

Zaměstnancům čáslavského muzea patří poděkování za zorganizování výstavy, návštěvníci a především děti ze škol, které budou v příštích měsících výstavu navštěvovat, si tak připomenou sedmdesáté výročí od ukončení druhé světové války. Tyto události je třeba připomínat nejen z úcty k hrdinům tohoto největšího válečného konfliktu v dějinách lidstva, ale také jako varování před těmi válečnými „jestřáby“, kteří se snaží vyvolávat války nové, ještě krutější. A v Čáslavi se to díky zaměstnancům muzea daří.

Vladimír Havlíček

DSCN2025 DSCN2020 DSCN2016 DSCN2015 ?????????? DSCN2008 5 DSCN20482